Friday, October 2, 2009

Teremin



znam da izgleda kao da ova gospoja sve vreme govori "mmmmmmmm..." ali ne.

Lav Sergejevich Termen, izgleda, jos kao mali bio je prenadaren za sve cega se dohvatao. Ako ne cudo od deteta, ono bar, cudo od momka. Kolicina podataka vezana za njegov profesionalni, ali i privatni zivot je zapanjujuca. Fizicar, astronom i violoncelista, sef radiostanice, izumitelj detektora pokreta i bezicnog televizora, prislusnih uredjaja i naravno - teremina.
Oktobra 1920. napravio je prezentaciju instrumenta koji ce, uz male modifikacije postati ono sto vidimo na snimku (metalna sipka koja se koristi tako sto covek mase rukama i trbuhozbori "mmmmmm...") Patentirao je svoj izum (teremin, naravno) 1928. u Americi, i tamo ostao, gde je formirao laboratoriju u kojoj je razvijao elektronske instrumente. 1932. je dirigovao prvim (ikada) elektronskim orkestrom.
Baveci se upotrebom teremina u plesnoj muzici, a posle nejasne epizode i razvoda od prve zene, ruskinje, vencao se clanicom "American Negro Ballet", Lavinijom Vilijams.
1938. je, pod (opet) cudnim okolnostima dosao u SSSR. Po jednoj verziji, cak je i kidnapovan od strane pripadnika ruske obavestajne sluzbe. Odveden je u tajnu laboratoriju, na rad sa drugim velikim naucnicima i izumiteljima. Naravno, u to vreme se svuda pricalo o njegovom pogubljenju. Oslobodjen je 1956. Tokom rada u tajnoj laboratoriji, konstruisao je prvi prislusni uredjaj. Uredjaji su postavljeni u americku, britansku i francusku ambasadu, ali i Staljinov kabinet. Termen je nagradjen Staljinovom nagradom za ovaj izum. (inace, nekoliko traka sa snimcima prisluskivanja je cuvao u svom stanu)
Naravno, ima jos. Izradio je kopiju americkog grba izrezbarenu u drvetu, naravno ozvucenu, koju je americki ambasador u Moskvi dobio od grupe dece 1945. kao znak prijateljstva. Taj prislusni uredjaj (uredjaj?) je visio u kabinetu ambasadora do 1952. godine, kada je slucajno otkriven.
Posle izlaska iz onog logora, o kome smo gore pisali, 1947. prisao je KGBu i sa njima saradjivao do 1966, ponovo se ozenio i dobio dvoje dece. Takoreci, nov covek. Radio je na konzervatorijumu u Moskvi do sedamdesetih godina. 1989. ponovo putuje na zapad, u Francusku i SAD.
Umro je u Moskvi 1993. godine.

1 comment:

  1. Rockmore was a child prodigy on the violin and entered the Imperial conservatory of Saint Petersburg at the age of five. She studied violin under the virtuoso Leopold Auer, and remains to this day the youngest student ever to be admitted to the institution. Unfortunately, bone problems due to childhood malnutrition forced her to abandon violin performance past her teen years. That however led her to discover the newborn electronic instrument and arguably become the greatest ever virtuosa of the theremin.

    ReplyDelete